ByteFEST 2021

14. 11. 2021 Řočníky

Máme za sebou další ByteFEST. Letošní byl ve znamení několika změn a bohužel stále pod vlivem "covidové" doby.

První velká změna bylo místo konnání. Bohužel náš oblíbený sál na Smíchově již pro letošní rok byl pasé a bylo tedy potřeba najít jiné vhodné místo pro naší společnou akci. To co se zdálo ze začátku jako jednoduchá věc se následně docela komplikovalo. Začalo to hledáním na internetu, procházení nabídek komerčních prostor pro akce, oslovení všech pražských městských úřadů, oslovením několika velkých firem. Z tohoto "lovení" se nějaké prostory začaly rýsovat, jako vyhovující pro pořádání ByteFESTu. Následovaly výlety do Prahy a první obhlídky. A zde to začalo trochu drhnout. Ne, že by prostory nebyly zajímavé, ale bohužel nezajímavé byly finanční požadavky. Co tedy s tím? První možnost byla najít velkého sponzora, který by nás podpořil finančně. Druhá možnost bylo přesunout akci mimo Prahu, do levnějších lokalit. A poslední možností byla pokračovat v hledání jehly v kupce sena...v Praze. První varianta, tedy nalezení bohatého sponzora, byla velmi malá. Za celou dobu nás finančně podpořila pouze firma VEJO, ostatní sponzoři nám pomohli pouze s dárky do tomboly, internetem na akci nebo mediální podporou a to bylo vše. Druhá možnost byla uvažovat o přesunu mimo Prahu. Prostory mimo Prahu už nebyl takový problém. Našlo se jich několik a i cenově přijatelné. Ale pořád jsme si říkali, že přeci ByteFEST byl vždycky v Praze a tak by nebylo moc ideální ho stěhovat jinam. Tak tedy ještě znovu se pustit do hledání. Po nějakém dalším hledání a šmejdění v útrobách internetu jsem vytipoval další místa. Opět následoval výlet do Prahy a vyjednávání. K mojí velké radosti se podařilo z další nabídky vybrat dvoje prostory, které by byly vhodné a mohli bychom si je dovolit. Jedna varianta byly prostory v Arcade Lite, patřící pod Muzem her. Zajímavá lokalita kousek od Sazka arény. Druhá varianta byl Toulcův dvůr, který však byl v hůře dostupné lokalitě, v Hostivaři. Nafotil jsem oboje prostory, změřil sály, sepsal veškeré informace a vyrazil za kolegy k otevřené diskuzi u zlatavého moku. Po krátké diskuzi ... "o několik hodin později" a několika vypitých korbelech jsme mohli vítězně prohlásit: "Máme nové prosotry pro ByteFEST 2021!" Vítězem se stal Toulcův dvůr. Sice tam velkou nevýhodou byla dostupnoust, ale ostatní věci byly naopak pozitivní. Větší sál vybavený stoly a židlemi, ubytování přímo v areálu, jídelna přímo v areálu, dostupné parkování zdarma, velmi ochotní majitelé k našim požadavkům atd.. Problém byl s našim požadovaným termínem, který nebyl volný a museli jsme akci posunout. Takže nové místo vyřešeno.

Další věc, která však hrála velkou roli pro konání letošního ByteFESTu byla situace ohledně covidu. Nikdo z nás nedokázal dopředu odhadnout, jaké opatření přijdou a jaká situace bude na podzim. Během roku se začalo ukazovat, že očkování tečku za covidem neudělá a můžeme na podzim čekat další nárůsty a opět různá omezování. Obdobná situace byla i v roce 2020, kdy jsme se nakonec rozhodli BF přesunout pouze do online prostoru. Což se nakonec ukázalo jako dobrá volba, protože těsně před začátkem akce naše vláda přišla s omezením na maximálně 10 účastníků a to byla hodně smutná akce. Letos jsme si tedy drželi všechny palce, aby to dopadlo lépe a opatření nám akci nezhatily. Nakonec to klaplo a i přes různá opatření nás limit na počet účastníků neohrozil. Bohužel, ale covid tady s námi byl a podařilo se mu i tak do naší akce zasáhout, ale o tom později.

Třetí změnou byla doba konání ByteFESTu. Až do teď byl BF víkendovou akcí. Začínalo se v pátek večer a končilo v neděli odpoledne. Několik posledních let jsme akci protáhli na celý pátek s tím, že přípravy probíhaly již od čtvrtka, první odvážlivci mohli dorazit už ve čtvrtek večer. Letos však díky nutné změně konání akce s ohledem na prostory jsme akci posunuli na konec října, kdy je státní svátek a ten letos vycházel na čtvrtek. Tak padl návrh, co zkusit akci prodloužit a udělat ji 4 denní, tedy čtvrtek až neděle, opět s možností přijet už ve středu večer. Čekali jsme, že ve čtvrtek přijede jen několik málo účastníků, ale nakonec lidí dorazilo více než jsme čekali a byl to skvělý den. Pátek a následně sobota už byl potom docela šrumec. Příští rok bude státní svátek v pátek, tak je otázka, jak dlouhý ByteFEST uděalat?

I přes tyto obavy z novinek jsme ve středu odpoledne dorazili na místo a začali připravovat akci. Nejdříve poskládat stoly podle plánku a rozmístit jmenovky. Letošní novinkou pro registrované byla možnost si dopředu vybrat konkrétní místo a seskupit se například mezi své kamarády. Rozmístit něco málo prodlužek, pověsit transparent a další drobnosti. Tomáš pomohl s dovozem zajímavé arcády Pacman, zapůjčené od www.muzeumher.cz. Ani nevím kdy jsme v noci skončili, ale vše bylo připraveno, akce ByteFEST 2021 mohla vypuknout.

Jak už jsem zmínil výše, první účastníci začali přijíždět ve čtvrtek. Bylo velmi příjemné se zase potkat "na živo" na společné akci. Ve čtvrtek večer také dorazil náš zahraniční host, David John Pleasance. Druhý den v pátek již začínalo být na sále stále víc a víc bezva lidí a zajímavých "strojů" k obdivování. Pro letošní rok se také podařilo sehnat více zajímavých hostů na přednášky, tak jsme je letos rozdělili na páteční a sobotní. V pátek vše začlalo online přednáškou The Chloe Story: From alternate Timex / Sinclair ROM to a unique computre system, kterou ze svého dalekého domava přednášel Andrew Owen společně s Mírou Wernerem, který byl fyzicky na sále. Bohužel konec této přednášky nám zkomplikoval "super spolehlivý" internet a ani mobilní data zrovna v tu dobu odmítaly pracovat k naší spokojenosti. Po pauze na večeři pokračoval program přednáškou Programování grafického OCS systému Amigy od Defora (Vectors). Další zajímavá přednáška byla o Mikrobázi, kde vzpomínal osobně Daniel Meca s Mírou Wernerem. Páteční program zakončil vypečený kvíz "Poznej hru" od Pchho.

Sobota byla, jak už je na ByteFESTu tradicí, otevřeným dnem, kdy je přístupná i široké veřejnosti. Chvílemi mi přišlo, že i podstatně větší sál než na Smíchově praskal ve švech. Naštěstí jsme na přednášky měli v záloze další místnost a tak jsme je přesunuli tam. První přednáška "Historie firmy Commodore" začala již ve 12 hodin, jelikož odpoledne se musel David J.P. vrátit zpět do Anglie. Myslím, že pro všechny to bylo zajímavé, jelikož i druhá místnost byla plná. Následovala přednáška "Britský Jára Cimrman - Sir Clive Marles Sinclair," kterou si pro nás připravil Míra Werner. Zde se mi povedlo malé fópa, když jsem odjel na letiště s tím, že jsem hned zpátky a klíče od přednáškové místnosti měl v kapse. Bohužel proces odbavení našeho zahraničního hosta se na letišti zkomplikoval, do toho Praha přidala nějaký ten "jam" a harmonogram vzal za své. Za to se všem omlouvám. Další přednáškou byla "Po stopách programů – jak se do Československa dostávaly západní hry", kterou prezentoval Jaroslav Švelch. Poslední přednáškou byla přednáška od Františka Fuky s následnou diskuzí.

Všem přednášejícím bych rád velmi moc poděkoval. Bylo to super a jsem moc rád, že jste je pro nás připravili.

Po poslední přednášce jsme se přesunuli zpět na hlavní sál, kde ještě proběhl velmi oblíbený kvíz "Co je špatně + hudební kvíz", který pro nás pravidelně připravuje Wotnau. Úroveň těchto kvízů už je úplně neskutečná a i když nemůžu soutěžit, byl jsem velmi nadšený. To se nám již blížily pokročilé noční hodiny a zbývala už pouze Tombola. Doufám, že výherci byli s tombolou spokojeni a odnesli si zajímavé věci, třeba krásný kazetový magnetofon SP210. :)

Neděle již bývá kratší a většina návštěvníků již balí svoje poklady a vyráží k domovu. Mě nezbývá než opět prohlásit, že ten víkend, i když prodloužený, byl zase nějaký krátký a hrozně rychle to uteklo. A to jsme ani nemuseli například obíhat daleko na jídlo, jídelna byla hned naproti sálu.

Tak nakonec bych chtěl také poděkovat všem co darazili a zvláště těm, co dovezli své zajímavé věci na ukázku pro ostatní.

Jediné co mě z letošní akce mrzí, že se nepodařilo Vás uchránit před covidem. I když byly jasné podmínky pro vstup ohledně očkování a testování, tak i přesto se podařilo někomu mezi ostatní tu potvoru dostat a rozšířit nám jí na akci. Doufám, že jste se s tímto nechtěným dárkem všichni nakonec v pořádku poprali a všichni už jste OK. Moc se za to omlouvám.

Tak to je asi vše co jsem chtěl v krátkosti napsat a já už se těším na ByteFEST 2022.

Fery