Byt(e)FEST 2020

17. 10. 2020 Řočníky

Ve dnech 9.-11.10. proběhl další ročník ByteFESTu. Ten letošní byl však trošku jiný. Když se začátkem roku 2020 objevil ten malý prevít, co začal trápit celý svět a rušil všechny akce, vůbec nás nenapadlo, že vydrží až do října. Bohužel boj s ním stále trvá a ještě asi nějakou dobu trvat bude, tak i letošní ByteFEST se nemohl uskutečnit tak, jak jsme ne něj byli všichni zvyklý.

Rozhodli jsme se nakonec, že vyzkoušíme letošní setkání onlline z domova. Limit vládních opatření byl setkání maximálně 10ti lidí. Protože byly zavřené i restaurace a všechny podniky, byla jediná možnost setkání pouze u někoho doma. A tak začali trošku netradiční přípravy. V Plzni probíhala akce v bytě u Feryho. První úkol byl sehnat stoly a židle pro 10 lidí. To se zdárně podařilo (něco zakoupeno, dva stoly dodala tajná výprava do bývalého SKP) a tak v pátek mohly začít přípravy.  Znamenalo to vystěhovat obývák a připravit místo pro návštěvníky. To se myslím podařilo, díky Silliconovi za pomoc. Také bylo potřeba připravit streamovací techniku. Nakonec jsme se rozhodli pro https://meet.vpsfree.cz/ . Pak už jen nakopit nějaké drobnosti jako pivo, víno, utopence, hermelíny a další a akce mohla začít.

V sobotu jsme se začali scházet. Nakonec se nás sešlo jen 7, ale myslím, že i tak byla akce vydařená. K vidění bylo ZX Spectrum, Commodore C64, Amiga, SAPI a další. Já osobně jsem si nejvíce užil zmíněné SAPI a záchranu softwaru z disket. Během soboty a neděle jsme streamovali vše na internet a popovídali si s několika zpřízněnými dušemi přes videokonferenci. Trošku nepříjemné bylo, že 4Mbit pro upload je docela málo a tak obraz nebyl úplně perfektní. Ale byl to první ročník, kdy nás okolní situace takto omezila, tak za mě skokojenost. Do příště však máme ještě co zlepšit. Ale já doufám, že příště už to bude opět s osobním setkáním všech. 

Nakonec víkend opět uběhl velmi rychle a já všem moc děkuji za účast, ať už osobní nebo virtuální. Jsem rád, že nás i špatné okolnosti nezlomily a akce byla fajn.

Foto 1715,

Foto 1717,

Foto 1714,