ByteFEST 2023 - několik informací

17. 10. 2023 Novinky

Dnes něco málo o nadcházejícím ByteFESTu a nejen o něm.

Co mě letos hodně potěšilo, jsou dvě demo upotávky na ByteFEST. Moc oboum autorům za ně děkuji.

Ať žije Bytefest od Filipa si můžete pustit zde: https://ihit.cz/bytefest/bf_demo.htm

Druhé demo od Cracknela je zde (po kliknutí i s hudbou): https://ihit.cz/bytefest/demo/bf.html

"Neveřejná" část ByteFESTu začíná už příští čtvrtek 26.10.. Uvidíme kolik se nás sejde už tento den. Přípravy nabírají na tempu a i přes nějaké odpadlé síly věřím, že vše dopadne skvěle. Na místě budeme již od středečního večera, ale budeme ještě navážet stoly a další věci, tak kdo budete chtít dorazit, raději zavolejte. Ve čtvrtek ráno již budou pro registrované připravené jejich místa, nějaké stoly navíc, kávovar atd..

Oficiální zahájení a přivítání na ByteFESTu 2023 bude ve čtvrtek ve 20:00 hodin. Věřím, že se nás již několik sejde, tak posedíme a popovídáme společně v klidu, než vypukne hlavní část akce. Na zahájení dorazí od jednoho našeho kamaráda dárek v podobě jednoho soudku piva. A s tím budu potřebovat pomoct. Bude i něco malého k zobnutí. Za to děkujeme Arcade Hry, které nás podpořili. Kdyby byl zájem, můžeme pustit nějaký tématický film, dokument atd.. Můžeme případně pustit i nějakou hudbu, když letos vyšlo tolik zajímavých alb (znáte další? pošlete, doplním).

Svoje nové album vydali například:

Také by se dal večer zpříjemnit nějakou hrou. Moc rád bych zkusil žhavou novinku Slicks Racing na Atari 2600 od Vojty Nedvěda. Více info zde https://www.lowfuel.cz/ . Nebo si dáme další skvělou hru GP Cars na Commodore C64 od LHS? Info zde: http://www.c64.cz/index.php?recenze=hra_gpcars . A mě osobně se líbí i hra na moderní PC a to Bzzzt od Karla Matějky. Škoda, že nestačila vyjít do ByteFESTu a zatím je venku jen demo. Info zde: http://cinemax.cz/bzzzt-steam . Ale když to tak vidím, máme i u nás super vývojáře, díky za Vaši práci. Ze zahraničních luhů a hájů zmíním například žhavou novinku Reshoot Proxima 3 pro Amigu, která vyšla 7.10.2023 na Amiga98. Určitě bude možné si jí na BF zahrát. Info zde: https://rp3.spieleschreiber.de/ . (znáte další? pošlete, doplním)

V pátek nás čeká určitě další příjemný den. Rád přivítám další účastníky a budeme sledovat více a více naplňující se stoly. Věřím, že zase přivezete svoje poklady k chlubení. Jěště dolaďuji co vše nás v pátek čeká, ale určitě se můžete těšit na nějaké zajímavé akcičky. Co si pro Vás připravujeme?

  • hry na 8bit atari - az 16 lidí zároveň. Soutěž o drobné ceny
  • kolik "žerou" naše 8mi a 16ti bity aneb šlápneme do pedálů !!!
  • turnaj o ceny ve hře ...
  • hackathon Emulace ZX Spectra : Hrajte Manic Miner na Linux/Android čtečce čipových karet!
  • přednášky - jestli se nevejdou všechny do soboty
  • do štavňata vypečený kvíz (pátek nebo sobota)
  • tombola (pátek nebo sobota)
  • vyhraj Amigu 500
  • speciální host - Lara Croft (podle počasí, přeci jen je holka zvyklá na tropy)

A tím se dostáváme k sobotě, kdy bude otevřeno pro veřejnost a čeká nás největší část přednášek. Předběžný plán je zatím tento:

  • 12:30 - 13:15 Československá demoscéna pro OCS Amigy aneb RADIKÁLNÍ ŘEZ / Holz
  • 13:30 - 14:30 Tvorba AY hudby pro ZX Spectrum / Aki
  • 14:45 - 16:15 Historie digitální zábavy Československa před rokem 1983 / Jiří Bernášek
  • 16:30 - 17:30 VD Skalica a jeho Didaktici / Míra Werner
  • 17:45 - 18:45 Československé počítačové hry 80/90 roky – Sybilasoft a Ultrasoft / Stano Hrda
  • 20:00 - 21:00 Stručná historie minulého času: BeWeSoft / Míra Werner
  • 21:15 - 22:15 Od C=64 scény k AAA hrám - beseda s hudebníkem Ondřejem "Mateusem" Matějkou / Wotnau
  • 22:30 - 23:00 Kvíz / Wotnau

+ Digitalizace a vzpomínky - jak se zachraňuje historie

Kromě přednášek přiveze Velesoft ukázat a předvést nový firmware cpld u Divmmc interface. A kdokoli bude mít zájem, může si na místě požádat o upgrade cpld čipu u divmmc interface. S novým firmware už není třeba reflashovat eeprom pro změnu verze esxdosu. Vše se hezky nabootuje z sd karty, tedy i sám esxdos a image eeprom. A dokonce se natáhne i zx romka primo z SD. Logicky tedy půjde za chodu nahrávat a měnit zx romky jak je libo.

Dále zde bude zálohovací stanice od Herního archivu:
V rámci činnosti Československého herního archivu budou na ByteFestu k dispozici naše digitalizační stanice na zálohování audiokazet a 3,5"/5,25" disket. Pokud máte domá vzácné hry či software, pokusíme se vytvořit obraz média. U kazet bude k dispozici také možnost opravit přetrhnutou pásku. Neostýchejte se tedy zastavit u našeho stolu a nezapomeňte probrat vaše sbírky!
O naší činnosti pak krátce povíme v přednášce "Digitalizace a vzpomínky - jak se zachraňuje historie", například o sbírce literatury, či rozhovorech s pamětníky. Moc také oceníme vzájemnou výpomoc s experty na jednotlivé platformy a nabídku původních českých her a literatury do archivu. Specificky bychom velmi rádi rozšířili naší sbírku televizních tenisů, ať už o kousky vyrobené sériově, nebo produkty domácího kutilství. Tyto stroje plánujeme i dokumentovat, takže budeme rádi i za možnost zapůjčení, nebo jen informaci o existujících exemplářích.
V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit na email info@herniarchiv.cz .

A jako další zde najdete stánek Sintechu, který nabízí zejména joysticky ArcadeR pro většinu retropočítačů, nová těla včetně klávesnic a krytů pro počítače ZX Spectrum 48k, což dává úžasné možnosti customizace vzhledu pro starý dobrý "gumák", včetně poslední novinky, faceplate Titanium. Stálicí v nabídce jsou membrány pro počítače Sinclair, které si nechávají po celou dobu vyrábět zde v ČR, a nově pak i membrány pro počítače Amiga. Mimo sekce Retro stojí za zmínku i sekce Game, kde nabízí řadu náhradních dílů pro herní konzole, včetně těch, které lze už dnes pomalu také považovat za retro :) Najdete u nich ale i různé speciality, jako např. SSD adaptéry pro počítače Apple. Na stánku na Bytefestu bude možno vidět a vyzkoušet si v akci joysticky ArcadeR (na počítači Amiga 1200) a adaptér ZX-VGA-JOY (na počítači ZX Spectrum 128K), doplněný o divMMC a rovněž o ArcadeR a zakoupit veškeré vystavené zboží za zvýhodněnou cenu. A  jeden skvělý joystick ArcaderR nám věnovali do soutěží / tomboly, tak někdo bude mít velkou radost. :)

Takže se na Vás všechny těším a věřím, že společně uděláme zase ByteFEST skvělou akcí, jako každý rok.

Fery